sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Pysähdyin miettimään (tiedotus, päivitetty 3.5 2009)

Tämä ei ole blogiviesti, vaan kehityskeskustelu. Jos blogini on sinulle tuntematon, suosittelen aloittamaan oikeista blogiviesteistäni, mieluiten aivan alusta.

En ole vieläkään saanut aikaan uutta, kunnollista blogipostausta, vaikka motivaatiota olisi. Nythän poliittinen tilanne on mitä kiinnostavin, ja tulevaisuus vaikuttaa entistä synkemmältä. Onneksi en ole yksin, ja monet muut ovat saaneet kirjoitettua asiasta.

Jostain syystä vastaaminen ei minulta edes oman blogini kommenttiosioon yleensä toimi (olen saanut ilmoituksen siitä, ettei se toimi eräällä toisellakaan), joten kirjoitan tähän nyt vastaukseni viimeisimmän blogipostaukseni kirvoittamiin kommentteihin.

Kiitos palautteesta! Olen samaa mieltä palautteen antajien kanssa siitä, että ainakin "ikkunoiden rikkojat" on liian raskasta tekstiä ja kaipaa tiivistystä. Luin palautteen innoittamana hieman kirjallisuutta ja muiden tekstejä netissä, kiinnittäen erityisesti huomiota kielikuviin. Nyt olen huomannut itsekin sen, mitä olette sanoneet: Kielikuvat ovat parempia lyhyinä "väläyksinä", kuin loppuun asti perattuina.

Vanhemmat viestini jääkööt sellaisiksi mitä ovat "historiallisista syistä", ne on nyt tehty, ja niistä voi nähdä (muutaman kuukauden mittaisen) kehitykseni (tai erään arvostelijan mukaan rappeutumiseni) kirjoittajana. Niistä ei kuitenkaan näe erityisempää muutosta asenteessani, kuten eräs arvostelija väittää, sillä olen edelleen feministi ja kannatan tasa-arvoa, eikä sitä muuta miksikään se, että minulla on etninen alkuperä, jota en vihaa. Eikä sitä muuta miksikään se, että otan kantaa johonkin muuhun politiikan osa-alueeseen.

Viimeisin viestini "ikkunoiden rikkojat" kaipaa tiivistystä, ja koska se sai välitöntä palautetta, en mielessäni vielä sulkenut sen lopullista asua, vaan se jäi avoimeksi kysymykseksi. Aionkin vielä muokata sitä, tehdä sen kanssa kuten neuvottiin, tiivistää, tiivistää ja vielä tiivistää. Tämän teen oppiakseni omista virheistäni, ja jotta voisin kirjoittaa paremmin jatkossa. Leikkaan mahdollisesti viestin kahtia, otan alkuosan peikkojutut omaksi viestikseen, ja loppuosan toiseksi. Vanhan viestini säilytän, joten jos pilaan viestini muutoksillani, se on palautettavissa.

Alla oleva kommenttiosio voi yhä toimia yleisenä palautelaatikkona, jossa voit vähän vapaamielisemmin kertoa, mitä mieltä olet tästä blogista, mitä voisi parantaa, ja mitä virheitä olen tehnyt.

Poistan tämän viestin näkyvistä, kun se on täyttänyt tehtävänsä, ja samalla siihen liitetyt keskustelut katoavat. Tästä seuraa, että voit nyt puhua spontaanisti ilman, että viestisi jäisi ikuisesti kummittelemaan. Tästä seuraa myös, että jos sinulla on ajattoman hyvä kommentti, se kannattaa laittaa jonkun muun postaukseni perään. Viestit säilyvät kuitenkin tämän jälkeenkin minun nähtävissäni, ja voin ottaa niistä edelleen oppia.

Toivoisin palautetta erityisesti:
 • Kieliopista, myös yksittäisistä kielioppivirheistä. En ole kokenut kirjoittaja, ja sen varmaan huomaa. Haluan kuitenkin oppia paremmaksi enkä halua, että huono kielioppi turhaan ärsyttäisi lukijoita.
 • Kielen ja asian rakenteesta. Osaanko jäsentää asiani? Milloin katoaa "punainen lanka"?
 • Olenko liian "uhkaavan oloinen" muutamassa viestissäni?
 • Sopivatko "runollisemmiksi" merkityt viestit ollenkaan tähän blogiin, vai pitäisikö niille olla oma paikkansa?
 • Olenko riittävän looginen ja ymmärrettävä?
 • Olenko alkanut jo jankuttaa samoja asioita?
 • Millaisia viestejä haluat nähdä jatkossa?
Asiakysymyksiä koskevat kommentit sopivat parhaiten niihin viesteihin, joissa kyseistä asiaa käsitellään.

15 kommenttia:

 1. Wanhan opettajan huomautus: Sinä kirjoitat tavattoman hyvin, runollista ja kaunista suomenkieltä! Viime aikoina mukaan on tullut jonkinlaista "näkijän" tai "profeetan" sävyä, "anateemat ja maranathat" sinkoilevat kaskadeina... Se sopii mainiosti lennokkaaseen tyyliisi, eikä ollenkaan häivytä tekstisi takana näkyvää haavoittuvuutta.
  "Runolliset" viestit kuuluvat mielestäni luontevasti "analyyttisempien" joukkoon - mistä tulikin mieleeni, että juuri loogisuus teksteissäsi kiinnitti ensimmäisenä huomiotani. Pystyt valaisemaan aihettasi yllättävillä näkökulman vaihdoksilla, mikä juuri osoittaa tuon analyyttisyyden ja loogisuuden. Moni asia on sitä paitsi sellainen, että sen ilmaisemisessa tietty "runollisuus" on suorastaan välttämätöntä.
  Kun kysyit "jankuttamisesta", sanoisin että käsittelet sen verran isoja asioita, että niistä pystyy - sinun lahjakkuudellasi - kirjoittamaan hyvin monesta kulmasta ja hyvin monella metodilla.
  Odotan koko ajan suurella innolla uusia viestejäsi, olivatpa ne minkä laatuisia tahansa! Olet aivan ihastuttava ilmestys tässä blogosfäärissä!

  VastaaPoista
 2. Kirjoituksissasi on historian siipien havinaa.

  acc

  VastaaPoista
 3. Hieno huomionosoitus lukijoillesi. Itse en haluaisi sinun muuttavan tyyliäsi (en keksi parempaa sanaa).Ja se, että kysyit meiltä mielipidettämme on aivan uutta blogin pitäjältä.

  VastaaPoista
 4. Monikulttuurisuuden vastustaminen halutaan nähdä kylmänä ja kovana ilmiönä. Minusta on fiksua ja oivaltavaa vastustaa monikulttuurisuutta taiteen keinoin. Minäkin näen tässä jotain samaa, mitä tapahtui maassamme sata vuotta sitten. Jospa tästä alkaa Suomen taiteen uusi kultakausi.
  Olen ollut oikein iloinen Puputytön kannanotoista, pieni paatoskin tekee oikein hyvää tässä kyynisessä maailmassa.

  VastaaPoista
 5. "En ole kokenut kirjoittaja..."

  Niinkö? Olisin äkkiseltään voinut kuvitella, että henkilö, joka kirjoittaa noin huoliteltua kieltä ja jäsentelee tektstinsä noin hyvin, on hyvinkin kokenut kirjoittaja !

  VastaaPoista
 6. Tekstisi on upeaa.

  Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla, ja harjoitus tekee maisterin. Ruukinmatruunan oma teksti on kuin ketjukuulanuija - kylmä, kova ja kalsea ja tekee kipeää osuessaan, ja ruukinmatruuna pyrkii tiukasti erottamaan omat henkilökohtaiset tunteensa pois ja pyrkii objektiivisuuteen (= asialähtöisyyteen).

  Sinun tekstisi on tunteikasta, vivahderikasta ja panet itsesi likoon. etkä pelkää itkeä tarvittaessa. Tekstisi tulevat suoraan sydämestä - niitä on ollut ilo lukea.

  VastaaPoista
 7. Kiitos! Tuntuu hämmentävältä saada kehuja Ruukinmatruunalta, yhdeltä netin parhaista kirjoittajista.

  Saint: En ole kokenut kirjoittaja. Oikeastaan aloitin tekstien kirjoittamisen vasta tässä blogissa. Aiemmin olen kirjoittanut pitempiä tekstejä lähinnä vain pakolla koulussa, ja se on maistunut puulta ja ollut hyvin väkinäistä. Nyt ei maistu puulta, koska on sanottavaa. Maistuu vereltä, elämänpuun mahlalta.

  Välimerkkien asiallista käyttöä olen alkanut opetella vasta nyt tämän blogin yhteydessä, joka tarkoittaa nyt alkuvaiheessa lähes kaikista puolipisteistä ja kaksoispisteistä luopumista. Edelleenkään en aina tiedä, pitäisikö johonkin väliin laittaa pilkku, väliviiva vai piste, vai jopa kappaleenvaihto. Erityisesti kappalejako on vaikeaa.

  VastaaPoista
 8. Vielä lisäyksenä äskeiseen, että nyt harmittaa, että en ole kuunnellut äidinkielen tunneilla.

  Olen saanut paljon vaikutteita muilta netissä kirjoittavilta. En olisi pystynyt edes aloittamaan jos ei olisi näytetty tietä.

  VastaaPoista
 9. Kirjoittamista osin työkseen tekevän ihmisen näkökulmasta:

  Olet kova osoittamaan sormella lauseissasi ja jatkuva provosointi vie huomiota niiltä asioilta, joita haluat käsitellä. Tarkoitus on varmasti päinvastainen, mutta provokaation määrää kannattaa supistaa mikäli ei halua sen kääntyvän itseään vastaan.

  Kielioppiasiat eivät ole ollenkaan niin olennaisia kuin uskoisit. Toki on kivaa, että joku jopa oikeasti haluaa laittaa pilkut oikeisiin paikkoihin ja osaa kirjoittaa yhdyssanat oikein, mutta paljon olennaisempia ovat sisältö ja tyylikeinojen harkittu käyttäminen. Älä toista liikaa itseäsi edes eri sanoja käyttäen. Ehdottomasti älä toista itseäsi liikaa samoja sanoja käyttäen. Älä kirjoita pitkiä pätkiä putkeen muutaman sanan lauseilla edes tyylikeinona, koska se kuullostaa vähämieliseltä. Älä kikkaile liikaa vielä siinä vaiheessa kun olet epävarma kirjoittamisestasi.

  Sinulla on selkeästi paljon sanottavaa, mutta juuri nyt yrität ihan liikaa. Lakkaa yrittämästä niin tavattoman paljon ja kirjoita vaikka asioista ihan yksinkertaisesti mahdollisimman suoraan ja siirry monimutkaisempaan ja monipuolisempaan ilmaisuun pikkuhiljaa ajan saatossa.

  VastaaPoista
 10. (PS. Kuka ihme on Ruukinmatruuna? Onko teillä täällä joku toinen toistenne egoja hierova kerho kehissä ja onko ko. henkilö se eniten hierontaa osakseen saava?

  Näin ulkopuolisesta koko asetelma kuullostaa huvittavalta. Joskus kannattaa elää blogosfäärin poteroiden ja juoksuhautojen ulkopuolellakin. Puhuminen on sitäpaitsi helpompaa kun ei koko aika koita kehittää kielikuvia ja lauserakenteita suoraan Renesanssiajan Ranskasta. Uloste kun ei parfyymillä muutu konvehdeiksi.)

  VastaaPoista
 11. Ylemmälle anonyymille tiedoksi, että renessanssi kirjoitetaan pienellä ja siinä on yhteensä neljä ässää.

  Kriittisenä palautteena feministipupulle, että tiivistä, tiivistä ja tiivistä. Paras propaganda mahtuu yhteen lauseeseen – toki blogikirjoitukset voivat olla pidempiäkin, mutta siinä vaiheessa kun samanmielistäkin lukijaa alkaa väsyttää, on teksti aivan liian pitkä.

  Runollisuudet ja vertauskuvat kannattaa jättää selittämättä auki. Älä turhaan aliarvioi lukijoitasi. Hyväkin vitsi vesittyy ja tylsyy selittämisestä, ja sama koskee muitakin tunteita herättäviä aforismeja.

  Jos et halua karsia osia tekstistä kokonaan pois, voit tehdä useampia erillisiä merkintöjä lyhyinä. Ei kaikkia munia samaan koriin siis. Esimerkiksi noi ikkunoita särkevät peikot voisivat olla yhdessä tekstissä ja suora puhe monikultturisteja vastaan toisessa.

  VastaaPoista
 12. Feministipupu, toivon että äänestystulos rohkaisi sinua jatkamaan kirjoittamista. Älä kysy muilta, mikä sopii ja mikä ei, vaan jatka rohkeasti ja kirjoita juuri sillä tavalla kuin sinusta milloinkin tuntuu parhaimmalta. Sinulla on uskollinen lukijakunta juuri sen vuoksi että olet sellainen kuin olet!

  VastaaPoista
 13. Kirjoitustyylisi on toisinaan raskas, mutta asiaa ja sappea roiskuu niin että lopputulos tuskin toimisikaan lyhyemmin tekstein. Parhaimmissa teksteissäsi on sappea niin sankasti ilmassa, että lukiessa oikein selkäpiissä tuntuu, että nyt ei taida olla tyttö tyytyväinen.

  Loistavaa työtä! Jatka samaan malliin. Ei Dostojevskiäkään arvosteta ytimekkyyden takia.

  VastaaPoista
 14. Kieltämättä nimimerkkisi ensin tökkäsi silmään (monet/useimmat feministit eivät kannata todellista tasa-arvoa, vaan ajavat etupolitiikkaa), mutta itse kirjoitukset eivät ole olleet hassumpia.

  Tiivistäminen on verkkokirjoittamisessa tärkeää, totta, mutta kukin omalla tyylillään.

  -- http://mies.asia/

  VastaaPoista
 15. Onko pitkään jatkunut hiljaisuus merkki siitä että Feministipupu on lopullisesti hiljentynyt? Ikävää jos näin on, mutta kiitos jo julkaistuista kirjoituksista, joita on mukava lukea aina uudelleenkin.

  VastaaPoista

Kirjoitathan asiallisesti.